Hz. Ali (as) hicretten 23 yıl önce Receb ayının onüçüncü gününde Mekke´de Kaabe´nin içinde dünyaya geldi. Babası Ebu Talib annesi Esat Kızı Fatime´dir. 6 yaşında iken Peygamberimiz onu kendi evine götürdü. Terbiye ve himayesini bizzat kendisi üstlendi. Hz. Ali (as) Peygambere ilk iman getiren kimsedir. O her zaman Hz. Peygamber (saav) ile beraberdi.
Hz. Muhammed (saav) Medineye hicret ettigi gece Kafirler Peygamberin evine gelipte onu öldürmek istediklerinde Hz. Ali (as) yatağına yatmıştı. Hz. Ali (as) Peygamberin kızı Hz. Fatime (as) nin eşi idi. Hz. Muhammed (saav) Medineye hicret ettiginde müminler arasında kardeşlik bağı icad etti ve Hz. Ali (as) mı kendi kardeşi olarak seçti.
Resulullah döneminde gerçekleşen savaşların çoğunda, müslümanların zaferi, Hz. Ali (as) nin kılıcıyla gerçekleşmiş, bu savaşlardaki fetihleri yüzünden Hz. Muhammed (saav) ´´Ali´den yigit ve Zülfikar´ dan başka kılıç yoktur,, diyen Hadis´i Kudsi de Hz. Ali (as) yi övmüştür. Yine Hendek savaşında, İslam ordusuna korku ve dehşetin hakim olduğu bir sırada, müşriklerin en büyük kahramanı olan Amr bin Abdeved´i yere seren Hz. Ali (as) nin kiliç vuruşu, hadislere göre bütün insan ve cinlerin ibadetinden daha faziletli bilinmiştir.
Caferi inancına göre, Hz. Ali (as) ilahi emir geregi Hz. Peygamber (saav) rin halifesi olan 12 masum İmamların ilkidir. Maide Suresinin 67. Ayetine göre Hz. Muhammed Mustafa (saav) son veda Hac´cında Hz. Ali (as) yi kendi yerine Halife seçmistir. Ama Hz. Peygamberden sonra bazı sebeblerden dolayı ilk 3 halife döneminde Hz. Ali (as) hilafet zahiriyesi tahakkuk etmemiştir.
Hz. Ali (as) Üçüncü Halife´den sonra Hicretin 35. yılında müslümanların halifesi oldu. Hz. Ali (as) her şeyden önce geçmişteki valilerin çoğunun iş başında olmalarını uygun görmeyince, onları azledip layık gördügü kimseleri tayin etti. Bu arada bir takım insanlar şahsi çıkarlari için ona muhalefet edip Cemel, Siffin ve Nehrevan savaşlarında ona karşı savaştılar.
Hz. Ali (as) Takvada, hakka ibadet etmekte, cesarette, yigitlikte ashap arasında tekti. Hz. Ali (as) hakkı ve ilahi kanunu icra ediyor, her zaman için Hz. Ali (as) adaleti icra etmekte hiç bir kimseye bir ayrıcalık tanımaz, yakınlarına bile müsamahalı davranmaz, herkese bir gözle bakardı.
Hz. Ali (as) İlimde ashabın en bilgilisi idi. Hz. Muhammed Mustafa (saav) ´´ ben ilmin şehri Ali´de kapısıdır,, buyurmuştur. Üç halife döneminde şer´i meselelerin çözümü için ona müracaat edilirdi. Nec-ül Belaga kitabı onun hutbe, mektub ve sözlerinden bir kısmını içermektedir.
Hz. Ali (as) hicretin 40. yılında Ramazan ayının 19. gününün sabahı Kufe camiinde sabah namazını kılarken Muaviyenin (Allahin lahneti ona ve ona uyanlara olsun) tuttuğu kiralık bir Katil tarafından aldığı zehirli kılıc yara eseriyle Ramazan´ın 21. günü şehit olmuştur. Hz. Ali (as) nin Türbesi Irak´ın Necef Şehrindedir
İmam Hasan
İkinci İmam Hz. Hasan (as) Hicretin üçüncü yılı Ramazan Ayının onbeşinde dünyaya geldi. Babası Hz. Ali (as) annesi Hz. Fatime (as)´dir. Hz. Hasan (as) Hz. Peygamber (saav), Hz. Ali (as) nin ve Hz. Fatime (as) nin terbiyesiyle büyüdü. Rasulullah Hz. Hasan (as) nı çok severdi. Rasulullah: ´´Hasan ve Hüseyin cennet gençlerinin önderleridir,, buyurmuştur.
Hz. Hasan (as) Hz. Ali (as) nin şehadetinden sonra Allah´ın emriyle ve babasının vasiyeti üzerine İmam oldu. İmam olmasından on ay geçmeden, Muaviye, saltanatını yaygınlaştırabilmek için, bir sürü desiseler tertipleyerek, İmam´a karşı çıktı. İmam Hasan (as), kendi ashab ve komutanlarının vefasızlığı ve müslümanların Beni Ümeyye yi iyi tanımamaları yüzünden ve ortamın da bir kıyama elverişli olmadığını görerek Muaviye ile belli şartlar üzerine sulh etti. Fakat Muaviye şartların hiç birine riayet etmedi ve böylece Beni Ümeyye nin içyüzü yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Sonunda Muaviye İmam Hasan (as) nın varlığını tahammül edemeyerek İmam Hasan (as) nı 47 yaşında iken hicretin 50. yılında Safer ayının yirmisekizinde zehirleterek şehid etti. İmam Hasan (as) Medinede Bakiy mezarlığına defnedildi.
Imam Hüseyin
Hüseyin, Hicretin dördüncü yılında Şevval ayının üçüncü gününde Medine de dünyaya geldi. Babası Hz. Ali (s.a.), annesi Rasulullahin kızı Hz. Fatime'dir. Nakledilen bir çok hadise göre Hz. Muhammed (saav) Hz. Hüseyin'e özel bir ilgi gösteriyordu. Rasulullah, Hz. Hüseyin'in doğum haberini aldığında ve diğer zamanlarda onun boğazından ve dudaklarından öptüğü, ağladığı ve bu çocugun azgın bir grubun eliyle şehid edilecegini haber verdiği nakledilmiştir. Hz. Hüseyin, İmam Hasan'ın zehirlenip şehid edilmesinden sonra Allahın emriyle ve kardeşinin vasiyeti üzerine İmam oldu.
İlahi emir ve nehîylere itinasız bir insan olan Muaviye'nin oğlu Yezid'in müslümanların Önderliğine geçmesiyle İslâm kökten yok olmak ve saptırılmak tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.
Hz. Hüseyin, böyle bir zatın müslümanlara halife oluşunun anlamının ne oldugunu iyice biliyor buyuruyordu: "Eger İslam ümmeti Yezid gibi bir önderin eline düşerse İslam´a veda etmek gerekir"
Hz. Hüseyin şehid olacagını bildiği halde, müslümanları bu büyük tehlike karşısında uyarmak ve gelecek nesillere Yezid'in takipçilerinin yaptıkları şeylerin İslâm'a bağlanamayacağını anlatabilmek için kıyam etti ve Hicretin 61. yılında Muharrem ayının onuncu gününde Kerbela çölünde 72 yaranıyla birlikte şehid edildi. Bu kıyam, müslümanlarda büyük bir uyanmaya vesile olarak İslâm'da büyük sapıklıkların meydana gelmesini önlemiştir. İmam Hüseyin'in kıyamını müteakip bir biri ardınca oluşan kıyamlar bunun en büyük delilidir